Jonas Geense is orderpicker in ons distributiecentrum in Amersfoort in Nederland. Hij kwam bij HAVI na het verlaten van school en heeft ambities om vrachtwagenchauffeur te worden. In dit interview leren we Jonas kennen, wat hem motiveert en wat hij leuk vindt aan zijn werk bij ons.

Hallo Jonas! Bedankt dat je de tijd hebt genomen op je drukke dag om met ons te praten. We willen je graag een beetje leren kennen. Kun je wat vertellen over je hobby’s, passies en gezinsleven?

Ik woon thuis met mijn ouders en tweelingbroer. Mijn broer doet iets heel anders dan ik – hij werkt soms in de decorbouw in Nederland, maar hij gaat ook meerdere weken achter elkaar naar andere landen. Ik game graag (ook met collega’s) na het werk. Ik heb ook een vriendin en ik ga graag uit met mijn vrienden. Mijn broer en ik hebben dezelfde vriendengroep, maar verder zijn we heel anders. Grappig, want ik kom hem meestal alleen tegen als ik de stad in ga!

Waarom heb je ervoor gekozen om na school bij HAVI te gaan werken?

Ik liep stage op een boerderij toen ik 15 was. Destijds wilde ik boer worden. Tijdens mijn stage fietste ik altijd langs een HAVI-locatie en zag de vrachtwagens, en daar ontstond mijn droom om vrachtwagenchauffeur te worden. Later ging ik naar mijn schoolbegeleider met de vraag of ik mijn schooltraject kon aanpassen zodat ik chauffeur kon worden. De trajectbegeleider kwam zelf met HAVI als stagebedrijf en dat was geweldig. Mijn voorbereiding op de stage bij HAVI bestond uit online onderzoek en ik las dat McDonald’s een belangrijke klant was, waardoor HAVI een grote speler in de logistiek werd. Ondanks de bedrijfsgrootte heb ik het gevoel dat het niet zo groot is omdat iedereen elkaar kent. En mijn dank gaat uit naar Michiel Degen, MD van HAVI in Nederland. Michiel gaf me bij HAVI een kans.

Kun je ons meer vertellen over je huidige baan en verantwoordelijkheden?

Ik ben een Orderpicker. Ik werk in de vriezer, koel en op de ‘droog’ afdeling. Dat is het werk waar ik altijd om vraag omdat ik het leuk vind. De vriezer is het gezelligst. Ik werk daar meestal met een andere collega en er is veel tijd om met elkaar te kletsen en de ander te leren kennen terwijl ik fysiek hard aan het werk ben. Op de droog afdeling is het ook fijn en kan ik de pompwagen gebruiken. Ik had al een certificaat voor het besturen van een pompwagen toen ik begon bij HAVI, dus ik mocht deze meteen gebruiken.

Wat vind je leuk aan werken bij HAVI?

Er zijn veel carrièremogelijkheden bij HAVI. Het vertrouwen dat je hieruit haalt en de tijd en aandacht voor ontwikkeling worden gewaardeerd. Ik kwam op 16-jarige leeftijd bij het bedrijf met een droom, haalde mijn rijbewijs toen ik kon (met wat moeilijkheden vanwege de COVID-19 pandemie) en nu ben ik 20 en binnenkort word ik vrachtwagenchauffeur bij HAVI! Ik ben HAVI dankbaar en in het bijzonder Marco en Michiel die mij deze kansen hebben gegeven. Daarnaast werken hier de leukste collega’s. Ik kan met bijna iedereen opschieten, ook de teamleiders, die gelukkig ook wel van een grapje houden. Buiten HAVI ben ik bevriend met verschillende collega’s van verschillende leeftijden. Ook heb ik onlangs meegedaan aan een bedrijfsfilm die is opgenomen – ik vond het leuk om hier samen met Jarno aan te werken. Het was erg leuk om in beeld te zijn.

Heeft het werken bij HAVI je iets over jezelf geleerd?

Ik heb geleerd dat ik goed kan lachen met zowel collega’s als teamleiders. Ze dragen allebei bij aan een goede sfeer. Vroeger was ik ook een beetje ondeugend. Sommigen van ons zouden bijvoorbeeld karton naar elkaar gooien als grap, maar dat doen we niet meer omdat ik nu begrijp dat het een veiligheidsprobleem is en het belangrijk is om het netjes te houden.

Wat is het beste aan de mensen met wie je werkt?

Ik werk graag met dezelfde groep mensen – socializen en grappige video’s kijken tijdens onze pauzes. We hebben soms wedstrijden om te zien wie het meest productief kan zijn op een dag. In de vriezer haal je normaal gesproken 800 colli per dag, maar toen ik ’s ochtends al aan 1000 colli zat, was ik trots dat ik effectief was. Zo gaat het natuurlijk niet elke dag. Maar het is goed om te weten dat we, indien nodig, de zaken kunnen opvoeren en uiterst efficiënt kunnen zijn. Het is ook fijn om te weten dat dit wordt erkend door de teamleider. Het is goed om te weten dat het management ziet dat je graag iedereen helpt wanneer dat nodig is.

Wat is je visie of plan voor de komende jaren?

Ik ben bezig met mijn opleiding voor een vrachtwagenrijbewijs, wat betekent dat ik binnenkort eindelijk een vrachtwagen mag besturen! Over 5 jaar wil ik graag werken als internationaal chauffeur.

Wat spreekt je het meest aan aan het werken als vrachtwagenchauffeur?

In de vrachtwagen rijden is echt leuk. De vrijheid die je hebt, alleen zijn, muziek aan, meezingen of naar een podcast luisteren. Het nadeel is dat je minder thuis bent.

Wat zou je willen zeggen tegen anderen die bij HAVI willen werken?

De sfeer is goed en iedereen die fysiek sterk is kan Orderpicker worden. Het is een goed teken dat je ziet dat iedereen plezier heeft op het werk. Ik zou niet willen werken in een organisatie waar de collega’s onderling geen plezier zouden hebben. Iedereen wordt daarnaast gevraagd om door te groeien, meestal in de eerste maanden van het dienstverband al. En die kans krijg je dan ook. Ze denken daarnaast ook met je mee. Bijvoorbeeld dat je als bijrijder mee kunt als je Chauffeur wilt worden.